‘Avond voor de Stad’

Soms staan er voor de gemeenteraad onderwerpen op de agenda die enorm in het oog springen. Iedereen in Nieuwegein lijkt dan een mening te hebben en op de bespreking in de raad komen veel mensen af. Donderdag 5 september is niet zo een avond. De onderwerpen die dan besproken worden ter voorbereiding op de raadsvergadering, zijn erg technisch en ambtelijk; voer voor de politieke of bestuurlijke fijnproever.

• Bestuursrapportage
Met de bestuursrapportage legt het college tussentijds verantwoording af over het gevoerde beleid, zowel inhoudelijk als financieel. In de bestuursrapportage (een document van een kleine 70 bladzijden) staat welke onderdelen van de planning voor dit jaar inderdaad zijn of worden uitgevoerd, welke onderdelen vertraging oplopen en welke onderdelen niet (kunnen) worden uitgevoerd. Zo krijgt de raad een beeld van de voortgang van het college en kunnen er op basis van de verantwoording vragen gesteld worden. Volgens het college wordt op de meeste beleidsthema’s ruim 90 procent van de doelen behaald. Donderdagavond zullen de raadsleden vertellen hoe ze naar de bestuursrapportage kijken. Op 12 september zal de rapportage officieel worden vastgesteld.

• RES U16
In de Regionale Energie Strategie worden afspraken uit het landelijke Klimaatakkoord op lokaal en regionaal niveau in de praktijk gebracht. Nieuwegein werkt op dit thema in de U16 samen met omliggende gemeenten. De bijdrage van Nieuwegein binnen deze samenwerking zal op basis van ontwikkelingen een beetje veranderen. Dit kan alleen als de raad hiermee akkoord gaat en dus ligt het voorstel deze avond ter discussie op tafel. Een week later wordt er een besluit over genomen.

Inspreken
Verder is er deze avond een inspraakronde. Dat betekent dat u uw mening kunt geven over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Wilt u de raad ergens van op de hoogte brengen of ergens van overtuigen? Meld u dan aan via griffie@nieuwegein.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk